Vin er, kort fortalt gæret most af friske druer – og i den forstand, er vin blevet dyrket i flere tusinde år og kan dateres tilbage til omkring år 6.500 f.v.t..

Og selvom rosévin med al sandsynlighed var den første slags vin, som blev skabt, var det blot fordi man ej lod de blå druers skaller, gennemgå en lige så lang maceration (ligge) lige så lang tid med mosten/vinen, så vinen kunne få en mørkere farve.

Så man kan sige at rosévin var datidens rødvin – blot i lysere udgave.

Rødvin fremstilles, som udgangspunkt på blå druer, med undtagelse af bestemte områder/distrikter, hvor det også er tilladt at blande hvide druer i.

Ved fremstilling bliver druerne oftest knust og siden udblødt og der findes flere forskellige metoder, som Maceration Carbonique, der primært anvendes i Beaujolais i Bourgogne.

Rødvinens smag, farve, duft og tanniner kommer fra skallerne, kerne og stilke. 

Alkoholprocent ligger mellem 8 til ca. 15%